Manuele therapie



Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Er zijn verschillende opleidingen tot manueel therapeut, waardoor er ook verschillen zijn in visie en behandelwijzen. De manueel therapeuten in onze praktijk hebben de opleiding Manuele Therapie volgens Marsman gevolgd.

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van de rug, nek, armen en benen, waarin zowel de gewrichten, spieren en zenuwstructuren lokaal onderzocht en behandeld worden.

Screening

Indien u via Directe toegankelijkheid komt volgt er vooraf aan de intake / anamnese een screening. Via deze screening wordt bepaald of u bij de manueel therapeut aan het goede adres bent of het toch noodzakelijk is om bij uw huisarts lang te gaan. De bevindingen van deze screening worden per mail (dat volledig beschermd is) naar de huisarts verzonden, zodat deze in uw medisch dossier kunnen worden toegevoegd.


Anamnese / intake

Middels dit vraaggesprek worden de oorzakelijkheid, beloop van klachten, duur van de klachten, activiteiten die de klachten doen toenemen en afnemen en de door u ervaren beperkingen in kaart gebracht. Tevens wordt uw medisch voorgeschiedenis doorlopen en gekeken aan welke krachten u in het dagelijks leven wordt blootgesteld (zoals bijv. beroep, hobby en sport). Tevens wordt er gekeken of er een disbalans is in de belasting en belastbaarheid van de patiënt.

Bij een gezond persoon bestaat er een optimale verhouding tussen de belasting (krachten waaraan een persoon wordt blootgesteld) en belastbaarheid (het gene dat een mens aan krachten zowel fysiek als mentaal kan verdragen). Wanneer er een verstoring optreedt in de verhouding belasting – belastbaarheid kan dit klachten veroorzaken. Hierbij kan de belasting waaraan iemand in het dagelijks leven wordt blootgesteld te hoog zijn (bijv. te zwaar tillen), maar ook kan de oorzaak liggen in een verlaagde belastbaarheid (bijvoorbeeld t.g.v. ziekte, periode waarin men weinig tot niet bewogen heeft, spanning / stress). Naast de verhouding belasting en belastbaarheid kunnen ook genetische aanleg, werk- en sociale omstandigheden een rol spelen in het ontstaan of in stand houden van klachten.


Lichamelijk onderzoek

Middels het lichamelijk onderzoek wordt getracht de beperkingen / klachten die de patiënt ervaart te onderzoeken en vervolgens de behandelbare aspecten in kaart te brengen. Deze behandelbare aspecten kunnen uiteenlopen van te soepele gewrichten tot te

stijve gewrichten, te lage spierspanning tot een te hoge spierspanning, slecht bewegingsgevoel, onvoldoende spierkracht / -conditie en stabiliteit, een slechte houding die de klachten in de hand werken en waardoor de klachten kunnen blijven aanhouden. In toevoeging op wat de fysiotherapeut doet, zal de manueel therapeut het onderzoek ook lokaal uitvoeren waardoor het onderzoek verfijnder en specifieker is. Bij dit onderzoek zal de houding en het bewegen beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de therapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt teruggaat naar de verwijzend arts of eigen huisarts.


Behandeling

De behandeling die volgt op het onderzoek zal tot doel hebben de functies van de gewrichten te verbeteren / te optimaliseren. Tijdens deze behandelingen maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert de opgeheven bewegelijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. De manueel therapeut kan in deze behandelingen gebruik maken van mobilisaties. De gewrichten worden dan in een specifieke richting bewogen waardoor een beperking wordt hersteld. De meeste patiënten ervaren hierbij een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Naast deze technieken zal ook de nodige aandacht besteedt worden aan (huiswerk)oefeningen die de mobiliteit kunnen verbeteren en onderhouden, spierspanning kunnen doen afnemen, lokale spierkracht / -conditie te doen toenemen en lokaal bewegingsgevoel / stabiliteit en coördinatie kunnen verbeteren.


Wanneer Manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die behalve pijn ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.



Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken mail of bel 0226-381851 (ma-vrij 12:00-13:00) ons
 


terug naar ons aanbod

Therapiecentrum Petten


JC Bellisstraat 4
1755 PA Petten
Nederland
0226-381851 (ma-vrij 08:00-18:00)
info@therapiecentrumpetten.nl
Kvk 51211971
 



Privacyverklaring
WGBO
Klachtenregeling

 

 

 

...

Wilt u meer weten?


 

Beoordeling


Copyright 2025 - Therapiecentrum Petten
Inloggen | Ziber Website | Dien grafisch ontwerp - Op zoek naar stijlvol grafisch ontwerp in Schagen?